Oktató DVD-k

Kicsit sajnálom, hogy nem előbb jutott eszembe beszerezni a 80-as, 90-es évek mára legendássá vált REH és Hot Licks oktató jellegű anyagainak azon részét, amelyeket a 2000-es években kiadtak DVD-n, mert mire kitaláltam ezt a dolgot, egy csomó sajnos már elérhetetlenné vált fizikai formátumban és igazi ritkaságnak számít a piacon, így a használt ára is igen magas, ha egyáltalán lehet kapni. A gyűjteményemben akad egy-két "utolsó" darab, amit még sikerült elcsípnem az Amazon-on és az E-bay-en, mielőtt végleg elérhetetlenné váltak volna, de van, amiről alig pár hónap híján csúsztam csak le,  ami nagyon dühítő tud lenni. A kiadó Alfred Music tájékoztatása alapján ezekből már nem terveznek újranyomást, mostantól csak digitális formátumban lehet majd őket megvásárolni. Hát, hiába, halódik az egész DVD piac jó ideje már, a digitálison sokkal több a haszon, mert nem kell a gyártást és terjesztést fizetni, de cserébe nem is kézzelfogható - ami nekem old school arcként fontos. 

Bár sokat ismertem közülük és a játéktechnikám is nagyban fejlesztette egyik-másik megnézése a 20-as éveim elején (a peer to peer hajnalán), akkor még nem beszéltem angolul (suliban francia-német szakos voltam), így most, mai fejjel újranézve, értve a szöveges részeket is, nem csak a képet, továbbá egy csomó, sosem látott darabot is alaposan áttanulmányozva azt kell mondjam, hogy összességében aranyat érnek ezek a videók. Persze, van köztük néhány használhatatlan darab, van, ami csak technikát mutat, van, ami nem magyaráz érthetően, csak betekintést enged az adott gitáros világába (a legtöbb ilyen), de akad néhány igazi gyöngyszem, amiből teljesen új perspektívák nyerhetők a gitározásról. 

Engem a jazz (rock fusion) érdekel már nagyon régen, időről-időre elhatározom, hogy megtanulom, aztán mindig valami eltérít az útról, de újra és újra visszatérek hozzá. Ezen videók többségét is azért vettem, hogy hátha közelebb kerülök az autodidakta módon elég nehezen megközelíthető világhoz, és ebben két fickó, Jimmy Bruno és Pat Martino videói segítettek leginkább. Előbbi baromi közérthető, rengeteg magyarázat, példa tarkítja az iszonyatosan dallamos és virtuóz játékát, évekre elegendő tananyagot biztosít a kezdők számára. Ha jazz gitáros lennék, biztos úgy szeretnék játszani, ahogy ő! Martino ezzel szemben nagyon elvont, egyáltalán nem is tetszik, ahogy játszik, de elképesztő, ahogy mérnöki módon, egyedi, sajátos szemlélettel összerakta az akkordépítés elméleti hátterét. (a hármas és négyeshangzatokat a félszűkített és bővített akkordok akkordfordításainak egy-egy hanggal történő módosításával éri el).

Más ember, más megközelítés, más rendszer, más világ, más játék. Nagyon izgalmas. Főleg, ha már van sajátod, amivel össze tudod vetni másokét!

Nagyon hasznosnak találtam még Don Mock két anyagát, amiből az egyik (The Blues from Rock to Jazz) már csak digitális formátumban érhető el (erről csúsztam le pár hónappal), hiába vadászom 2017 augusztusa óta, sehol nem találtam használtban sem. (Frissítés: 1 évvel később találtam e-bayen egy bontatlant és kicsivel később egy használtat is, mindkettőt begyűjtöttem.)

Remek még Scott Henderson a "mire mit játsszunk" témakörben, Carl Verheyen "Intervallic Rock"-ja egy nagyon izgalmas improvizációs megközelítést mutat be (nagy hangközugrásos futamok felépítését vesézi ki, ami elüt a klasszikus zenéből ránk maradt "minél közelebbi hangokból" építkező dallamok világától, éppen ezért olyan izgalmas). Albert Lee - Highlights

Albert Lee - Country Boy

Al Di Meola 

Allan Holdsworth

Carl Verheyen - Intervallic Rock

Carl Verheyen - Forward Motion: Advanced on the Electric Guitar

Eric Johnson - The Fine Art of Guitar

Eric Johnson - Total Electric Guitar

Eric Johnson - The Art of Guitar

Frank Gambale - Monster Licks & Speed Picking

Frank Gambale - Modes: No More Mystery

Frank Gambale  - Chop Builder (2x)

Frank Gambale  - Concert with Class

Frank Gambale - Acoustic Improvisation

George Lynch

George Benson - The Art of Jazz Guitar

Herb Ellis - Swing Jazz Soloing and Comping

Jimmy Bruno - No Nonsense Jazz Guitar

Jimmy Bruno - Inside Outside Jazz Guitar

Joe Diorio - Creative Jazz Guitar

Joe Diorio - Solo Guitar Concepts

Joe Pass - Solo Jazz Guitar

Joe Pass - The Blue Side of Jazz

Joe Pass - Jazz Lines

Joe Pass - An Evening with Joe Pass

John Petrucci  - Rock Discipline (2x)

Larry Carlton 

Larry Carlton - Vol.2

Larry Coryell - Advanced Jazz Guitar

Marty Friedman - Exotic Metal Guitar

Michael Lee Firkins - Mastering Lead Guitar

Mike Portnoy - Progressive Drum Concepts

Mike Portnoy - Liquid Drum Theater

Mike Portnoy - Constant Motion

Mike Stern - Jazz Notes

Pat Martino - Creative Force: Complete

Pat Martino - Quantum Guitar: Complete

Paul Gilbert - Intense Rock: Complete

Paul Gilbert - Terrifying Guitar Trip

Robben Ford - Playin' the Blues

Robben Ford - The Blues and Beyond (2x)

Robben Ford - Back to the Blues

Scott Henderson - Jazz Rock Mastery

Steve Morse - Power Lines

Steve Morse - The Definitive Steve Morse

Steve Lukather

Tal Farlow - The Legendary Guitar of Tal Farlow

Tony MacAlpine - Shred Guitar

Todd Johnson - Walking Bass Line Modul System Vol 2. Scale Modules

Learn Heavy Metal Guitar - Vinnie Moore, Al Pitrelli, Marty Friedman, etc-etc.

Don Mock - Jazz Guitar Rhythm Chops

Yngwie Malmsteen 

Yngwie Malmsteen - Play Loud

Yngwie Malmsteen  - Play Loud! Full-Shred 


Mike Portnoy-szekció


Mike Portnoy a kedvenc zenészem. Nem csak azt imádom, ahogyan és amit dobol (noha tisztában vagyok vele, hogy vannak nála bizonyos szempontból sokkal "jobb" dobosok is), hanem az egész hozzáállását a zenéhez, és azt a rengeteg energiát, amivel sorra gyártja a jobbnál-jobb lemezeket, újabbnál-újabb szupergroup-okat létrehozva, egyszerűen lenyűgözőnek tartom. Olyan karrier áll a háta mögött, mint kb. senkinek. Szinte minden fontos gitárhősömmel és kedvenc énekesemmel játszott együtt és/vagy készített lemezt. (Petrucci, MacAlpine, Gilbert, Kotzen, Russel Allen, JSS, stb.) Zseniális muzsikus a pali, órákig el tudom nézni, hallgatni, szerencsére remekül dokumentálja a munkásságát, úgyhogy alap, hogy begyűjtö(tte)m a fontosabb anyagokat tőle. Néhány darab még hiányzik, de rajta vagyok az ügyön!