ERNIE BALL MUSIC MAN JP13

Cardinal Red Sparkle Limited Edition

Specs

Name: JP13 (John Petrucci Signature)
Year: 2013
Made in: USA
Finish: Cardinal Red Sparkle

Body


Body type:
Solid body
Body material:
Basswood / w Maple Top
Neck joint:
Bolt-on (5 bolts)
Bridge:
Standard - Custom John Petrucci Music Man® floating tremolo
Hardware color:
Chrome

Neck


Neck type:
JP13
Neck material:
Select Mahogany
Fingerboard:
Rosewood
Inlays:
Custom JP13 inlays
Frets:
24 / Medium Jumbo, Stainless Steel
Nut:
Compensated
Machine heads:
Schaller M6-IND locking

Electronics


PU Config:
HH
Bridge PU:
DiMarzio Illuminator
Neck PU:
DiMarzio Illuminator
Controls:
3-way toggle pickup selector, with custom center position configuration; 3-way toggle piezo/magnetic selector, Custom Music Man® active preamp; push/push volume for gain boost

Történet

Az van, hogy bár imádom a Majesty-k hangját, főleg a nyak pickup állásban - az tényleg semmihez sem fogható -, de a test alakja miatt ülve egyszerűen kényelmetlen nekem rajta a játék. Állva egy tökéletesen kiegyensúlyozott álom, igazi "performance" gitár, de ülve nem az igazi, a kis teste miatt nincs mibe "kapaszkodni", nincs min támasztani. 
Ami elektronikában a hozzá legközelebb álló klasszik JP modell, az a JP13 és JP15, DiMarzio Illuminator pickupokkal, 20dB gain boost-al a hangerő poti alatt. A JP15 bár szép tud lenni, ha szép, definitív a jávor topja, de a natúr fogólapon fehér inlay, a jávor fogólap miatti magas frekikben bővelkedő hangja, valamint a natúr, vaxolt nyaka miatt nálam teljesen kiesik, így marad a JP13. 
A vicces, hogy ezen még a felsőbb fekvések elérése is könnyebb, mint a Majesty-n, mert nagyobb az alsóbb szarv íve (a hossza teljesen lényegtelen), a Majesty-nél széles fogásoknál megakad a csuklóm az alsó szarv hegyében.
JP13-ból már van nekem egy ében fogólapos, szatén nyakhátas custom one-off darabom, egyedi, charred silver sparkle burst színben, úgyhogy behatóan ismertem a típust. 

Amikor beütött a Covid-hisztéria, az szétbaszta sokak életét, köztünk az én családomét is. Pont a határok lezárása után pár nappal kellett volna újfent elhagynunk Magyarországot, 3 hónapnyi szervezés ment így a levesbe, és mivel az aktuális albérletünket addigra felmondtuk,  és a felmondási idő is lejárt, a "jófej" főbérlők, egyébként milliárdos alapítványtulajdonosok első ígéretüket - mely szerint maradhatunk, amíg ki nem nyílnak a határok - megszegve, egy új bérlő reményében kiraktak minket a pandémia indulásakor..Nem érdekelte őket semmi, sem az, hogy több mint 7 milliót kicsengettünk nekik, amíg ott éltünk, amiből jó magyar szokás szerint borítékolhatóan egy forintot nem adóztak a fillérbaszó nyomorultak, sem az, hogy a fiúnk csak 6 hónapos volt akkor. Szóval az összes cuccunk, köztük minden gitárom raktárba került, mi meg egy haverom airbnb lakásában próbáltuk túlélni azt a pár hónapot, amíg újra kinyíltak a határok. Ebben a lehetetlen helyzetben kellett valami pozitívum, ami, ha csak rövid időre is, de el tudja vonni a figyelmem a nyomorunkról, és ez a gitár lett az.

Nem tudom már hogy jött szembe, talán az e-bay dobta fel, de pár hétig naponta többször is nézegettem, közben szerencsére elvitték a fehér JEM7V-met és végül azt pótoltam ki, hogy meg tudjam venni ezt. Bár nem szeretem a diszkó gitárokat, szóval ez a durva sparkle nem az én világom, a JP13 már rég nem gyártott modell, és ez az egy volt belőle elérhető már csak, így nem maradt választásom. 2013-ban lehetett rendelni ezt a festést 2 hónapig olyan hangszerekre is, amelyek alapból más színűek voltak, úgyhogy nem sok létezik belőle. Az ezt megelőző "emerald green sparkle" limited-ből rendeltem anno az aranyhardveres JP7-emet, úgyhogy ezek kvázi tesók. A nyakhát itt high-gloss, de egy ideje már nem zavar, és a fogólap meg rózsafa, ami a JP13-ak sajátossága volt. (a silverburst-öm az én kérésremre lett ében), így bár most már két JP13-am van, mégsem két egyforma hangszerről van szó. Azért csak szeretnék egyszer még egy eredeti, "platinum silver" színüt is, mert az mindig is nagyon tetszett, úgyhogy a sztorinak még nincs vége!