IBANEZ JPM 90 HAM

John Petrucci 90th Anniversary Signature

Specs

Name: JPM 90 HAM
Years: 1998
Areas: Worldwide
Made in: Japan
Finishes: John Petrucci custom graphic 

Body 


Body type:
Solid body
Body material:
American basswood w/ flamed maple top
Neck joint:
AANJ
Bridge:
Lo-Pro Edge tremolo
Hardware color:
Cosmo black 

Neck 


Neck type:
JPM
Neck material:
1-piece maple
Fingerboard:
Ebony w/ binding
Inlays:
Off-set abalone dots at 12th
90th Anniversary inlay at 24th
Frets:
24 / 6100
Nut:
Top-Lok III 

Electronics 


PU Config:
HH
Bridge PU:
DiMarzio Steve's Special
Neck PU:
DiMarzio Air Norton
Controls:
1 volume / 1 tone / 3-way toggle 

Történet

A legenda megszerzése

A legértékesebb JPM. Olyannyira így van ez, hogy amióta hozzám került (kb. 5 éve), már a háromszorosát éri...Nemrég láttam elkelni egyet 10 ezer EUR-ért! Összesen 450 db készült belőle 1998-ban, az Ibanez 90. szülinapját megünneplendő. Az akkori négy legnagyobb Ibanez artist kapott ilyen különleges szériát, Vai, Satriani, Gilbert és Petrucci. Mindegyik gitárban közös vonás a pozíciójelző nélküli ében fogólap. Emiatt sajnos nem épp színpadi hangszerek, ellenben különlegesen szépek! 

Ezt a csodát a német e-bay apróhirdetési oldalán láttam meg. Írtam a srácnak, aki nem akarta könnyen elengedni, mondván, hogy ez a kisfia "kedvenc" gitárja, mert olyan színű, mint a Hulk :) (kép), de aztán megalkudtunk, és bár ő korábban Spanyolországban dolgozott egy futárcégnél (TNT), azt mondta, hogy inkább nekem kéne érte futárt küldjek, mert biztosítva horror lenne feladnia nekem. A baj az volt, hogy ilyen értékű biztosítást Magyarországon is egyetlen futárcég vállalt csak (felhívtam mind), velük is céges szerződést kellett kötnöm, ami aztán nagyon rosszul sült el... Az előre telefonon alaposan leegyeztetett, aztán írásban megküldött és általam elfogadott árajánlatban szereplő 40 ezres szállítási összeg 1 napos express légi szállításra vonatkozott. A földi 2 napos lett volna, kb. fele összeg, de azt nem ajánlották, én meg nem bírtam idegekkel, hajlandó voltam kifizetni a dupláját, csak legyen itt 1 nap alatt. A német futár leegyeztette az eladóval, hogy megy a csomagért, legyen otthon, és ő várt is egész nap. De csak nem ment senki. Mikor késő délután megelégelve a dolgot felhívtam őket és a srác is a helyieket, akkor derült ki, hogy a futár valahogy nem ért oda. Hát nagyon sajnálják...Akkor másnap újra próbálkoznának, legyen már otthon akkor is... Azért ezt már megreklamáltam, mert nem erről volt szó, így kaptam 20% kedvezményt a kis malőrjük miatt.

Végül sikerült felvenni a csomagot, amiről előzetesen nagyon pontos paramétereket adtam meg a cégnek, centiben minden oldal lemérve, és mérlegre téve a súly is, lefotózva minden. Erre kaptam ugye az ajánlatot, ezt kellett volna aztán kiszámlázniuk...

Megjött a hangszer, ámulat, életem Ibaneze, de tényleg. Embertelenül szól, sajnos még jobban, mint a JPM100 széria...főleg a nyak pickup sound...az az álmaim netovábbja. Nem tudom mi teszi, talán az ében fogó és a jávor top (ennyi a két típus közti különbség), mindenesetre rendeltem egy Music Man JP13-at, ugyanilyen kombinációban, custom színben, hátha az lesz a kedvenc Music Man-em. :) Az eredeti rendkívül kényes "cosmo black" tremoló elég csúnya állapotban volt már (szokás szerint), így az eladó rendelt hozzá egy új Lo-Pro Edge-et, amiről vicces, de tévesen félreinformálták az Ibanezesek, azt mondták neki, hogy fekete kell bele, így azt vette meg (drágább is volt), de végeredményben ennek örülök, mert a króm mellett a fekete a másik, ami tartós az Ibaneznél, mint hardware szín. A tanusítvány is jött a gitárral, eredeti keménytok, minden frankó....lett volna, ha....

nem éppen mikor szerelemben töltöttem az időt az új gitárommal, megjön a számla a szállításról: ami több mint a duplája annak, mint amiben megállapodtunk....Wow... Mondom "ezt meg hogy...?" Kis kivizsgálás után jött a válasz: a légi szállítás során lehetőségük van másik díjszabást alkalmazni, és ők most azt alkalmazták...Elkezdtünk vitázni, megmondtam nekik, hogy azt vagyok hajlandó kifizetni, amiben megállapodtunk, -20% a késés miatt, de ők ragaszkodtak a dupla árhoz és ha nem fizetek, akkor megyünk a bíróságra. Én meg akkor azt mondtam, hogy nekem megvan minden dokumentáció, aláírt szerződés, árajánlat, fotók a hangszerről, tanúk, ti nem teljesítettétek a vállalásotokat (1 napos szállítás), úgyhogy akkor sok sikert, találkozunk a bíróságon. Most ott tartunk, hogy egy szerencsétlen zugügyvéd írogat időnként, akinek először szerintem fogalma nem volt mibe nyúlt, aztán felvilágosítottam a részletekről, és most már ott tart, hogy akkor az is jó lesz, ha kifizetem az eredeti összeget...Én meg ott tartok, hogy hapsikáim, az a hajó elment! Perrel fenyegettetek, izmoztatok, hogy ha nyilvánosságra merem hozni az esetet, azért is bepereltek, hát akkor tessék, fizessen nektek, akinek három anyja van! Hazug, szarrágók!