GITÁROK

A GYŰJTEMÉNYEM DARABJAI

ERNIE BALL MUSIC MAN

IBANEZ


Mindig is rendkívül vonzódtam a Signature hangszerekhez. Ennek több oka is van, az egyik, hogy nem igazán szeretem az "asztalosok" által kitalált tucat dolgokat. Az "asztalos" általában nem zenész, így nem feltétlen tudja, hogy egy hangszeren mi, milyen funkcionalitási problémát tud okozni, így jöhetett létre és tartja magát azóta is pl. a híd hangszedő alatt közvetlenül elhelyezkedő - és a pengető kéz letámasztását akadályozó - hangerőpoti (á lá Strat), vagy a gitár seggére szerelt potiformájú pickup váltó (á lá PRS), amiktől a hajam égnek tud állni. A sort lehetne folytatni sokáig, de talán ez is érzékelteti, hogy mi a fő problémám az "egyszeri" gitárokkal. Persze, mint minden, ez is mind megszokás dolga, a legkényelmetlenebb gitárt is meg lehet szokni idővel, a kérdés csak az, hogy akarja-e az ember? Én már nem akarom! Amíg egy gitárom volt, tök jól elvoltam vele, mert fogalmam nem volt, hogy milyen lenne a játék egy másikkal. Mivel az elmúlt 20 évben kb. minden létező gitárfajtával találkoztam már, így nagy rálátással rendelkezem az egyes modellek közötti különbségekre, és mivel jelenleg is sokféle típus van a gyűjteményemben, nap mint nap tapasztalom is ezek előnyeit és hátrányait. Pár nap játék alatt bármihez képes vagyok hozzászokni olyan szinten, hogy már nem zavar nagyon, viszont amikor kézbe veszek egy jobban átgondolt, kényelmesebb hangszert, akkor mindig jön a "heuréka" érzés, amely után visszaváltani egy rosszabbra már egyáltalán nem túl kellemes dolog...

Szerencsére a hangszergyártók által támogatott zenészek idővel beleszólást kaphattak a tervezésbe, így remek, felhasználóbarát, innovatív megoldások születhettek, amikből aztán ki-ki kiválaszthatja a neki leginkább tetszőt, megfelelőt. Engem elsősorban tehát az innováció, különleges megoldások, egyedi hangzás érdekel, másodsorban pedig szeretem tudni, hogy milyen lehet az, amikor az általam nagyra tartott zenészek  kézbe veszik a saját modelljeiket, ezért is van ennyi féle signature cuccom. 

A kollekcióm nagyobb része tehát ilyen hangszereket tartalmaz, de természetesen vannak csak "asztalosok" által tervezettek is.