Fender Richie Kotzen Telecaster

Brown Sunburst

Specs

Name: Richie Kotzen Telecaster
Year: 2020
Made in: Japan
Finish: Brown Sunburst

Body


Body type:
Solid body
Body material:
Contoured Ash with Flame Maple Top
Neck joint:
4-Bolt Vintage-Style
Bridge:
6-Saddle String-Through-Body Tele® with Block Steel Saddles
Hardware color:
Gold

Neck


Neck type:
Large "C" 
Neck material:
Maple
Fingerboard:
Maple 12" (305mm) Radius
Inlays:
Abalone dot
Frets:
22 / Jumbo
Nut:
Synthetic Bone
Machine heads:
Gotoh® Cast/Sealed

Gold Hardware
Gold Hardware

Electronics


PU Config:
SS
Bridge PU:
Dimarzio® DP384 Chopper T™
Neck PU:
Dimarzio® Twang King™ DP172
Controls:
Master Volume, Series/Parallel Rotary Switch, No Tone, 3-way Lever

Történet

Ezer éve ki akartam már próbálni, de a közismertsége és a "wow" faktora ellenére - nyilván a borsos ára és a vastag nyakprofilja okán - nem sűrűn előforduló darab, így bár Kotzen Stratóját ismerem vagy 10 éve, a Teléjéhez korábban nem volt szerencsém. Tehát mondhatjuk, hogy megint az ismeretlenbe ugrottam bele, de azért persze megnéztem jó pár review videót róla a YT-on, szóval nagy meglepetésekre nem számítottam. Mondjuk a vastag nyakat azt hittem kicsit eltúlozzák a népek, de mint kiderült: nem... Ennél vastagabb nyakat nem hiszem, hogy valaha is fogtam, a gyűjteményemben csak a Slash Les Paul-ok foghatók hozzá. Súlyban is bitang, több mint 3,8 kg, amivel majdnem 300g-ot ráver az éger Telémre. Ezek a negatívumok, ellenben a hátoldali belly cut és a szolid arm rest egy átlag kocka Teléhez képest eléggé kényelmessé teszik, és a húrláb babák magasságállító csavarjai sem vágják szét az ember kezét, mint az American Special hamutartó hidas verziójánál, ami borzalom...

No, de ezt a gitárt nyilván nem ezekért veszi az ember, hanem elsősorban a hangja miatt, ami hát, egy szóval: atom. 

Ez egy kurva jó Tele szteroidokon, avagy egy igazi rock gitár, amiben benne van a sokak által (általam is) kedvelt Telecaster sound is. A tone poti helyén egy soros-párhuzamos forgókapcsoló található, ami a középső állásban egy sokkal dögösebb hangot hoz létre, mint a standard Tele középállás. Mindezt megdobja az eléggé impozáns kinézet - bár azt hozzá kell tennem, hogy élőben a képekhez képest jóval sárgább a gitár, ami nem válik épp előnyére. 

Az ára sajnos elég bitang, ennyiért USA Signature modellek is kaphatók már keménytokkal, itt meg adnak hozzá egy Fender puhatokot, amivel nekem nincs sok bajom, legalább eggyel kevesebb tokot kell elpakolni. Szerencsére a japán gyárban hibátlanul megcsinálták ezt a gityót, nem tudok belekötni a kivitelezésbe, ez üdítő fejlemény az utóbbi évek rendre keserű tapasztalatai után.